Kiełbasa litewska,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Sk adniki:4 kg wieprzowiny,1,5 kg wo owiny,1 zaj c,1,5 kg s oniny,0,20 kg soli,0,01 kg saletry,0,01 kg pieprzu,0,01 kg ziela angielskiego,0,005 kg go dzik w,0,005 kg majeranku,0,005 kg listk w laurowych,0,005 kg kolendry,szklanka spirytusu, rumu lub araku,jelita wo owe rodkowe.Przygotowanie:Mi so pokraja no em jak najdrobniej, przyprawy korzenne ut uc bardzo drobno,s l wypra y i zmiesza z saletr . Wszystkie sk adniki w o y do du egonaczynia, wymiesza dok adnie i mocno ubija t uczkiem dolewaj c po trochuspirytus, rum lub arak. Ubija nale y tak d ugo, a masa stanie si g adka ijednolita.. S onin (najlepiej tward kark wk ) pokraja na w skie cienkipaseczki i wymiesza razem z mas . Gotow mas nak ada do jelit wytartychuprzednio do sucha z zewn trz jak i od wewn trz. Nape nia jelita ci le, takaby nie dosta o si powietrze. Przygotowane w ten spos b kie basy u o ymi dzy dwiema deskami, obciy jakim ci arem, wyniew ch odnemiejsce i przetrzyma przez 2 tygodnie. Po dw ch tygodniach kie basy wyj,wyniena powietrze irozwiesi w przewiewnym miejscu na dwa dni. Gotowe. [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klobuckfatima.xlx.pl