Kiełbasa polska wędzona,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Receptura:(kie basa z 5 kg. mi sa)A. Surowiec:1. Wieprzowina kl. I peklowana - 2 kg2. Wieprzowina kl. II peklowana - 3 kg.B. Przyprawy i materia y pomocnicze:I. Przyprawy:a) u yte do peklowania:1. s l warzonka - 0,10 kg2. saletra - 0,005 kgb) dodane w czasie produkcji:1. s l warzonka - 0,03 - 0,04 kg (do smaku)2. cukier - 0,01 kg3. pieprz naturalny - 0,0075 kg4. majeranek - 0,003 kg5. czosnek - 0,003 kg.Dodatek majeranku mo e zosta zaniechany, a dodatek czosnku mo nazwi kszy do 0,009 kgII. Materia y pomocnicze:Kie ba nice oC. Postarednicy 32-36 mmsurowca po obr bce:orednicy oczekWieprzowina kl. I i wieprzowina kl. II rozdrobnione przez siatk13 mm.D. Postagotowego produktu:Kie basa odkr cana w odcinki d ugo ci 30-35 cm, podzielona na parki.KIE BASA POLSKA W DZONA - SKR T INSTRUKCJI:1. Peklowanie:Peklowanie mi sa na kie bas tak jak peklowanie podawane wcze niej, na innekie baski, z tym, e dodajemy do soli i saletry cukier.2. Rozdrabnianie:Zgodnie z receptur .3. Mieszanie:Wieprzowin kl. I i wieprzowin kl. II miesza si razem, a masa nabierzekleisto ci, podczas mieszania dodaje si reszt soli i przyprawy.4. Nape nianie i odkr canie jelit:Wymieszan mas nape nia sici le jelita odkr caj c kie bas w odcinki ipozostawiaj c j w zwojach. Powietrze wyk uwamy ig.Wskazane jest, by ilouformowanych w jednym zwoju kie bas by a parzysta,gdy b d p niej dzielone na parki.5. Osadzanie:Przez 1-2 dni w temp. 2-6 stopni C i wilgotno ci 85-90%.6. W dzenie:Zimnym dymem przy s abym ruchu powietrza przez 1-1,5 dnia do barwytobr zowej. W czasie w dzenia nale y przek ada kije z kie baskami ww dzarni.7. Studzenie i dosuszanie:W pomieszczeniu o temp. 10-12 stopni C i wilgotno ci 75-80%, a kie basyosi gn wydajno87% w stosunku do ci aru po w dzeniu, i temperaturponi ej 12 stopni C., po czym kie baski dzieli si na parki.Uwaga: no e maszynki winny by naostrzone, a siatki doszlifowane. [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klobuckfatima.xlx.pl