Kiełbasa czosnkowa wędzona, Kiełbasy pieczone lub parzone - trwałe i półtrwałe

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Mięo
1 kg peklowanej szynki wieprzowej
0,25 kg peklowanej łoniny wieprzowej
Przyprawy:
1 łyżka drobno roztartego uzonego majeranku
1 łyżeczka wieżo mielonego pieprzu
2 główki roztartego z dodatkiem oli czonku
1/2 zklanki jałowego wywaru z koci (gotowany bez warzyw)
ól do maku
jelita wieprzowe (kaliber 28-30)
Przygotowanie:
zynkę (oczyzczoną z włókien i tłuzczu) mielimy na grubym oczku a łoninę na drobnym oczku
Dokładnie wyrabiamy zmielone mięo z wzytkimi przyprawami i dolewamy roołu (po wyrobieniu
maa mui byd kleita) Jeżeli potrzeba dodajemy oli do maku Odtawiamy na jeden dzieo w
chłodnym pomiezczeniu w emaliowanym lub kamionkowym naczyniu.
cile napełniamy jelita, odkręcając kiełbaę na około 15cm i odkłuwamy powietrze
W pierwzym dniu wędzimy zimnym dymem (do 30 tC) poduzając kiełbay dwa razy przez około 2
godz Natępnego dnia możemy podnied temperaturę wędzenia do około 50 tC ale wędzimy dwa
razy po jednej godz. Trzeciego dnia dwa razy po 2 godz. w temp około 30 tC - 40 tC (można dodad
do
drewna małą ilod jałowca - drewno czereniowe lub winiowe) Kiełbaa po uwędzeniu powinna
mied kolor czerwono - złoty
Tak uwędzoną kiełbaę można przechowywad w chłodnej piżarce do dwóch mieięcy
Smacznego
Autor: ChefPaul
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klobuckfatima.xlx.pl