Odnośniki
- Index
- Kalendarium historii średniowiecza, Historia
- Keks świąteczny, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne
- KELLER, Archeologia, Średniowiecze Powszechne
- Kationy - wykonanie toku, Płyta farmacja Poznań, I rok, chemia nieorganiczna
- Kiełbasa Świąteczna Chefa, ABC - Łowiectwa, Kuchnia Mysliwska, Dziczyzna
- Kiełbasa Wiejska Małopolska, Masarstwo - Wędliny i inne
- Kiełbasa Białostocka, Masarstwo - Wędliny i inne
- Kiełbasa rzeźnicka wędzona, Kuchnia - Przepisy
- Kiełbasa podhalańska parzona lub pieczona podsuszana,
- Kiełbasa polska wędzona, Antykwariat, przetwory=#
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- szawka.xlx.pl
Kiełbasa Dziadka w wykonaniu Stokrotki, gastronomia, Kiełbasy nietrwałe średnio i grubo rozdrobnione
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Witajcie.
U
trwaliłam produkcję kiełbasy Dziadka na zdjęciach (zawsze zapomnę o zdjęciach).
Kiełbasę tę zrobiłam z:
2,5 kg łopatki b/k,
0,5 kg podgardla.
Mięsa drobnego nie dałam, gdyż po porostu u mojego masarza takiego nie ma.
Mięso sklasyfikowałam wg swojej wiedzy - nawet dobrze mi wyszło. Po zmieleniu
zapeklowanego mięsa jako przyprawy dodałam po 1 płaskiej łyżeczce:
pieprzu,
gałki muszkatołowej,
startej kolendry,
startej gorczycy (nie lubię całych kulek w kiełbasie),
oraz przeciśnięte 4 ząbki czosnku.
Kiełbasy robiłam w piątek wieczór, a w sobotę rano były wędzone. Całonocne osadzanie nie
zaszkodziło jej. Kiełbasa wyszła wyśmienicie!!!
Jest to najlepsza z kiełbas które do tej pory
zrobiłam.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz a mianowicie czy w mięsie drobnym znajdują się inne
rodzaje mięs np. okrojony karczek czy szynka? Jeśli tak to w skład mojej kiełbasy jest
niewłaściwy ale mimo to naprawdę jest super.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]