Kiełbasa Dziadka w wykonaniu Stokrotki, gastronomia, Kiełbasy nietrwałe średnio i grubo rozdrobnione

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Witajcie.
U
trwaliłam produkcję kiełbasy Dziadka na zdjęciach (zawsze zapomnę o zdjęciach).
Kiełbasę tę zrobiłam z:
2,5 kg łopatki b/k,
0,5 kg podgardla.
Mięsa drobnego nie dałam, gdyż po porostu u mojego masarza takiego nie ma.
Mięso sklasyfikowałam wg swojej wiedzy - nawet dobrze mi wyszło. Po zmieleniu
zapeklowanego mięsa jako przyprawy dodałam po 1 płaskiej łyżeczce:
pieprzu,
gałki muszkatołowej,
startej kolendry,
startej gorczycy (nie lubię całych kulek w kiełbasie),
oraz przeciśnięte 4 ząbki czosnku.
Kiełbasy robiłam w piątek wieczór, a w sobotę rano były wędzone. Całonocne osadzanie nie
zaszkodziło jej. Kiełbasa wyszła wyśmienicie!!!
Jest to najlepsza z kiełbas które do tej pory
zrobiłam.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz a mianowicie czy w mięsie drobnym znajdują się inne
rodzaje mięs np. okrojony karczek czy szynka? Jeśli tak to w skład mojej kiełbasy jest
niewłaściwy ale mimo to naprawdę jest super.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klobuckfatima.xlx.pl