Odnośniki
- Index
- Kiełbasa Dziadka w wykonaniu Stokrotki, gastronomia, Kiełbasy nietrwałe średnio i grubo rozdrobnione
- Kiełbasa gnieźnieńska parzona, gastronomia, Kiełbasy nietrwałe średnio i grubo rozdrobnione
- Kiełbasa wieprzowa wiejska 3, gastronomia, Kiełbasy nietrwałe średnio i grubo rozdrobnione
- Kiełbasa wieprzowa wiejska 1, gastronomia, Kiełbasy nietrwałe średnio i grubo rozdrobnione
- Kiełbasa Świąteczna Chefa, ABC - Łowiectwa, Kuchnia Mysliwska, Dziczyzna
- Kasza gryczana z wołowiną, Różne przepisy
- Kaczka w czerwonym winie i powidłach, Przepisy
- Karp po palestyńsku, Arabskie Przepisy Bożonarodzeniowe
- Kiełbasa rzeźnicka wędzona, Kuchnia - Przepisy
- Keks świąteczny, Wielkanoc
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- kubawasala.pev.pl
Keks świąteczny, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Keks świąteczny
Składniki
30 dag mąki, 17 dag margaryny, 15 dag cukru, 4 jaja, 50 ml
rumu, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag rodzynek
(najlepiej koryntek i sułtanek), 15-20 dag mieszanki bakaliowej
(orzechy włoskie łuskane, daktyle, śliwki kalifornijskie, morele
suszone, migdały, skórka pomarańczowa i cytrynowa), sól. Do przybrania: dżem
wiśniowy lub morelowy, bakalie, bułka tarta do posypania formy
Sposób przyrządzania
Pokrojone bakalie moczyć w rumie przez parę godzin. Margarynę z cukrem i szczyptą
soli utrzeć na puszystą masę i, nadal ucierając, połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.
Mąkę przesiać i jednym ruchem wsypać do masy. Dokładnie ucierać (najlepiej
mikserem), aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Dodać bakalie oprószone mąką, rum,
proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i
delikatnie połączyć z ciastem. Do przygotowanej formy keksowej włożyć ciasto (powinno
sięgać do 3/4 wysokości). Piec 45-55 min w temperaturze 180-200°C. Wyjąć ciasto z
formy, posmarować podgrzanym dżemem, przybrać bakaliami. (100 g > 385 kcal).
[ Pobierz całość w formacie PDF ]