Karp po palestyńsku, Arabskie Przepisy Bożonarodzeniowe

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
KARP PO PALESTYŃSKU
Czas przygotowania:
60 minut /
Trudność przygotowania:
średnia
Składniki:
·
Karp - 2 kg
·
Masło - 200 g
·
Cebula - 20 dag
·
Cytryna - 1/2 szt.
·
Pomidor - 2 szt.
·
Przecier pomidorowy - 1 szt.
·
Czosnek - 3 główki
Przepis:
○ Karpia ok. 2 kg oczyścić i wypatroszyć
○ Przeciąć wzdłuż od brzucha do grzbietu tak żeby powstały dwie połówki złączone grzbietem,
○ Położyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, skropić cytryną, posolić delikatnie,
○ Obłożyć całą rybę cebulą w plasterkach (plasterek obok plasterka),
○ Obrany i pokrojony czosnek w plasterki obłożyć co ok. 4 cm na całej rybie,
○ Przecier pomidorowy gęsto rozsmarować po plasterkach cebuli, a następnie rozłożyć też
plastry pomidora,
○ Lekko posolić i nałożyć na to wszystko kawałki masła dość gęsto całą kostkę,
○ Odłożyć na ok. 20 minut, w międzyczasie rozgrzać piekarnik do
180°C
,
○ Rybę piec przez około
20-30 minut
,

Danie jest gotowe, gdy cebulka jest zarumieniona, a boki między folią a karpiem mogą być
nawet mocno przypieczone. Nie należy się tym martwić, to masło trochę się przypieka.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klobuckfatima.xlx.pl