Kaczka w czerwonym winie i powidłach, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Kaczka w czerwonym winie i powidłachPrzygotowanieZ korpusu pozostałego po dzieleniu kaczki gotujemy wywar. Skórę na piersiach kaczkidelikatnie nacinamy (tak, by nie przeciąć mięsa). Z ud wycinamy kości (zostawiamy tylkojedną kość udową) i dodajemy je do wywaru. Kaczkę od strony mięsa doprawiamyniewielką ilością soli i pieprzu. Piersi i uda od strony skóry kładziemy na zimnej patelni,smażymy na niezbyt dużym ogniu. Kiedy mięso od strony skóry zarumieni się, odwracamyje na drugą stronę. Mięso przekładamy z patelni do naczynia żeliwnego.Wcześniejprzygotowanekostkiseleraodcedzamy,doprawiamypołowąprzygotowanej ilości czosnku pokrojonego w plastry oraz 2 płaskimi łyżeczkami miodu,kilkoma gałązkami świeżego tymianku, niewielką ilością oleju, niewielką ilościąprzygotowanego masła, białym pieprzem, solą oraz niewielką ilością skórki z pomarańczy.Folię aluminiową składamy, nadając jej kształt kieszonki, wkładamy do niej zamarynowany1 kaczka, podzielona na piersi, uda ikorpussólmielony, biały pieprzskórka starta z 1 pomarańczy,sparzonej i wyszorowanej2 pomarańcze, sparzone, podzielonena filety1 kg selera (korzeń), obranego,pokrojonego w kostkę 2 x 2 cm,zalanego wodą i skropionego sokiem zcytryny1 cebula, pokrojona w piórka4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry3 łyżeczki miodu6 liści laurowych5 goździków1 pęczek świeżego tymianku,umytegoniewielka ilość oleju słonecznikowego150 g masłakilka suszonych śliwek, pokrojonych2 łyżki powideł śliwkowych250 ml czerwonego wina wytrawnego200 ml soku jabłkowegopoziom:trudnyporcji:4czas:1h 30minseler, zamykamy szczelnie kieszonkę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do180°C mniej więcej na 30 minut.Na patelnię, na której smażyliśmy mięso kaczki, przekładamy cebulę pokrojoną wpiórka, pozostałą ilość czosnku pokrojonego w plasterki oraz liście laurowe i goździki.Całość przesmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy 1 łyżkę skórki startej zpomarańczy oraz 1 łyżeczkę miodu. Chwilę przesmażamy, następnie zawartość patelniprzekładamy do naczynia, do którego wcześniej już przełożyliśmy mięso kaczki.Dodajemy kilka pokrojonych suszonych śliwek oraz 2 łyżki powideł śliwkowych.Następnie dodajemy wcześniej przygotowane filety z pomarańczy (niewielką ilośćpozostawiamy do dekoracji) wraz z sokiem, pozostałą ilość masła, czerwone winowytrawne oraz sok jabłkowy. Całość doprawiamy świeżym tymiankiem oraz niewielkąilością wcześniej przygotowanego wywaru z kaczki.Całość zagotowujemy, następnie gotujemy na wolnym ogniu minimum godzinę. Poupływie tego czasu mięso kaczki wykładamy na talerz i na chwilę odstawiamy. Pozostały wnaczyniu sos doprawiamy białym pieprzem (jeśli jest taka potrzeba, możemy również dodaćtrochę więcej powideł), całość mieszamy, chwilkę redukujemy.Na talerz wykładamy sos ze śliwkami, cebulą oraz wszystkimi przyprawami, na sosieukładamy kawałki kaczki, dookoła mięsa układamy kawałki selera oraz dekorujemy filetami zpomarańczy i tymiankiem.PrzygotujNaczynie żeliwne, Folię aluminiową, Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klobuckfatima.xlx.pl