Odnośniki
- Index
- Kiełbasa białostocka, Kiełbasy pieczone lub parzone - trwałe i półtrwałe
- Kiełbasa wiejska miłocińska, Kiełbasy pieczone lub parzone - trwałe i półtrwałe
- Kiełbasa czosnkowa wędzona, Kiełbasy pieczone lub parzone - trwałe i półtrwałe
- Kiełbasa wiejska małopolska 2, Kiełbasy pieczone lub parzone - trwałe i półtrwałe
- Kiełbasa podhalańska parzona lub pieczona podsuszana,
- Kiełbasa krakowska krajana pieczona,
- Kilka przepisów na domowy pasztet, PRZEPISY KULINARNE
- Kebab w chlebku pita, Kulinaria, KuchniaTurecka
- Kebab wieprzowo-wołowy, Kulinaria, KuchniaTurecka
- Kiełbasa domowa, Kulinaria
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- julkajk.xlx.pl
Kaczka pieczona z jabłkami, Kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Kaczka z jabłkami jest pyszna, elegancko wyglšda i wcale nie trzeba być mistrzem patelni, żeby jš przyrzšdzić.Przygotuj:kaczkę wieżš lub mrożonš o wadze 1,5-2 kg, 8 doć kwanych jabłek (szara reneta, antonówka), czubatš łyżkę majeranku, 3-4 łyżki żurawiny lub borówek do mięsa, 2 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, cukier, pieprz, sól, oliwę lub słoninę do posmarowania formyBędš ci też potrzebne:brytfanna lub inne żaroodporne naczynie do pieczenia kaczki, nieduża blacha do pieczenia jabłek, deska do krojenia, nóż, grube rękawice, papierowy ręcznik, białe bawełniane nici, gruba igła (tzw. groszówka)Najlepsze sš kaczki młode o wadze od 1,5 do 2 kg. Na bazarach można kupić kaczkę wieżš, ale bezpieczniej jest kupić w sklepie mrożonego ptaka. Po upieczeniu będzie równie smaczny, a może nawet bardziej kruchy. Z półtorakilogramowej kaczki wychodzš dwie słusznej wielkoci porcje obiadowe. Jeli wykroisz więcej, będš małe, raczej przekšskowe. Zastanów się więc, czy nie musisz kupić dwóch kaczek.1. Przygotuj kaczkę do faszerowania i pieczeniaJeli kupiła kaczkę mrożonš, musisz najpierw jš rozmrozić. Ważne, by proces ten przebiegał powoli. Najlepiej przełóż jš z zamrażalnika na dolnš półkę lodówki i pozostaw tu na 8-12 godz., a może nawet dłużej (rozmrażana "na skróty" - w wodzie lub pozostawiona w temperaturze pokojowej - będzie twarda i mniej smaczna). Rozmrożonš (albo wieżš) kaczkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pookrawaj widoczny tłuszcz, a potem opuszkami palców dobrze wygnieć piersi - rozbijesz w ten sposób tłuszcz znajdujšcy się w mięniach (łatwiej się wtedy stopi podczas pieczenia). Skrop ptaka wewnštrz sokiem z cytryny, natrzyj całego solš, pieprzem, połowš majeranku (obficiej od wewnštrz), zawiń w folię i wstaw na 2-3 godz. do lodówki. Niech kruszeje.2. Pokrój jabłka i nadziej nimi kaczkęPrzygotuj nadzienie na 30 min przed wyjęciem kaczki z lodówki. Jabłka umyj, 2-3 obierz, pozostałe odłóż. Obrane owoce przetnij na ćwiartki, powycinaj z nich gniazda nasienne, a mišższ pokrój w poprzek na półcentymetrowej gruboci plasterki. Starannie wymieszaj je z pozostałym majerankiem i napełnij tym farszem kaczkę. Następnie zaszyj otwór bawełnianš nitkš - najlepiej na okrętkę.3. Wstaw ptaka do piekarnika i upieczWłšcz piekarnik, ustawiajšc pokrętło termostatu na 170-190°C. Dno brytfanki posmaruj oliwš albo kawałkiem słoninki. Włóż tam kaczkę, skrop lekko wodš i wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika. Co jaki czas polewaj tuszkę sosem z dna naczynia. Po 30 min skóra ptaka zacznie się rumienić, wówczas wysuń na chwilę naczynie i czubkiem noża ponacinaj jš w kilku miejscach. Przy okazji polej kaczkę wytworzonym sosem. Po 45 min przekręć jš, żeby równomiernie się upiekła i ładnie zrumieniła także z drugiej strony. Pamiętaj, by od czasu do czasu polewać jš sosem. Jeli twoja kaczka piecze się już 80 min, wyjmij jš na chwilkę z piekarnika i natnij nożem skórę między udami a korpusem z obu stron. Tam zgromadziło się bardzo dużo tłuszczu, który teraz będzie mógł swobodnie spłynšć do brytfanki, a udka ptaka szybciej się upiekš. Oceń też, czy skóra jest już dostatecznie zrumieniona. Jeli tak, przykryj brytfannę foliš i znów wstaw do piekarnika. Po 20 min sprawd, czy ptak już się upiekł: nakłuj szpikulcem lub cienkim nożem najgrubszš częć udka. Wypływajšcy sok powinien być klarowny. Jeli jest różowy, tuszkę trzeba jeszcze dopiec. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważšcš 1,5-2 kg sztukę musisz piec od 90 min do 2 godz.4. Przygotuj jabłka do pieczeniaPo wstawieniu kaczki do piekarnika wydršż gniazda nasienne z jabłek, które odłożyła. Powstałe zagłębienia napełnij żurawinš, borówkš albo cukrem (łyżeczka na każde jabłko). Ułóż jabłka na blaszce i na 35-40 min przed zakończeniem pieczenia kaczki wstaw do piekarnika. Możesz jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usuwajšc rodki, posłodzić, posypać majerankiem i 10-15 min dusić w rondelku na tłuszczu (1-2 łyżki) z kaczki. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.5. Wyjmij tuszkę z piekarnika i pokrój jšGdy uznasz, że kaczka jest upieczona, wyłšcz piekarnik, ale jeszcze przez kwadrans jej nie wyjmuj. Gdy będzie odpoczywała, soki równomiernie rozłożš się w całym mięsie. Następnie przełóż kaczkę na deskę i ostrym nożem lub nożycami do drobiu pokrój na porcje. Ułóż mięso na ogrzanym półmisku, a z brytfanny zlej tłuszcz. Sosem, który został na dnie, polej kaczkę. Obok mięsa poukładaj goršce jabłka.6. Podaj na stółKaczkę możesz podać z pieczonymi ziemniakami, kluseczkami lšskimi, frytkami lub ryżem. Pasuje do niej surówka z czerwonej kapusty. Jeli chciałaby mieć więcej sosu, wlej do esencjonalnego płynu pozostajšcego na dnie brytfanny trochę wrzšcej wody lub bulionu, zagotuj, mieszajšc i starannie zbierajšc łyżkš z dna i boków naczynia zagęszczony, bardzo smakowity ekstrakt. Gdyby sos wyszedł za rzadki, zagęć go łyżeczkš mški wymieszanš z odrobinš zimnej wody, zagotuj, przypraw do smaku i podaj w sosjerce. [ Pobierz całość w formacie PDF ]