Kaczka pieczona biala,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Kaczka pieczona "biala"Skladniki:Kaczka tlusta "biala" 1 szt.Majeranek,solPrzepis:Kaczke oczyscic,umyc pod biezaca woda i natrzec sola.Brytfanne podgrzac nakrawedzi pieca.Widoczne kawalki tluszczu odciac z kaczki tak,aby nie uszkodzic jejskory,po czym rozdrobnic i wytopic w brytfannie.Do goracego tluszczu(moze go bycniewiele) wlozyc kaczke i mocno ja obsmazyc ze wszystkich stron.W trakcieobsmazania nadal bedzie wytapial sie tluszcz.Gdy kaczka bedzie dostatecznie rumiananalezy lekko posypac ja majerankiem,podlac niewielka iloscia wody,przykrycbrytfanne pokrywka i calosc wstawic do piekarnika.W trakcie pieczenia wielokrotnieobracac i podlewac woda.Gdy mieso bedzie juz miekkie zdjac przykrywke i piecjeszcze przez chwile do lepszego zrumienienia i w celu powstania delikatnejchrupiacej skorki.Po upieczeniu goraca kaczke podzielic na cztery do szesciu czesci ipodawac z sosem naturalnym lub zageszczonym zawiesina z maki pszennej iwody,obok klusek slaskich bialych lub klusek z bulek i salatki z kapusty czerwonej. [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klobuckfatima.xlx.pl