Kiszenie kapusty u AndrzejaK, PRZETWORY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Moje kiszenie kapusty.
K
aputę kizę od wielu lat Kupuję 100 kg bo tyle ię mieci do beczki i w zaadzie wytarcza na cały
sezon czyli do nowej.
Składniki:
Na 100 kg kaputy daję
- marchew 2 kg
- jabłka zara reneta 2 kg
- ól kamienna nie jodowana 2 kg
- kminek około 5 dkg
Wykonanie
G
łówki kaputy obieram z pierwzych lici i po tej operacji zatkuję drewnianym heblem do tego
przeznaczonym, zreztą jet to chyba zabytek bo pamięta jezcze dziadka mojego ojca
Pozatkowaną kaputę wkładam do beczki wartwami, przeypując warzywami i przyprawami,
no i ubijam specjalnym ubijakiem.
Staram ię tak ubijad, by na powierzchni kaputy pojawił ię ok, który zabezpiecza kaputę przed
zepsuciem. Tak ubitą kaputę przykrywam odpowiednimi deeczkami i obciążam jezcze dod porym
kamieniem.
Po dwóch tygodniach kaputa jet z grubza ukizona i przenozę ją do chłodnej piwniczki
W mieiącu kwietniu, reztę nie zjedzonej kaputy przekładam do łoików litrowych zakręcanych i tak
przechowuję w zaadzie przez całe lato, praktycznie do nowej Po tak długim okreie wygląda i
makuje wymienicie co pokazuje załączone zdjęcie
Zaznaczam że piwniczka jet chłodna i ciemna
Serdecznie pozdrawiam: AndrzejK
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klobuckfatima.xlx.pl