Kalorie węglowodany cholesterol, Zdrowie

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->KALORIEWĘGLOWODANYCHOLESTEROLPoradnik zdrowegoodżywianiawfaktachiliczbachSpisJaktreści6Wprowadzenieposł ugiwać siętą książką202339577585MięsoidziczyznaRyby, owoce morzaidróbProduktymleczarskieijajkaTłuszczeiolejeOrzechy, ziarnaistrączkoweProdukty skrobioweOwoceiwarzywa99121147Fastfood inapojeIndeksPodziękowania200204KALORIE W!iGLOWODA•Y CHOLESTEROLWPROWADZENIEWprowadzenieOBLICZANIE KALORIIZaepidemię otylości winąobarczasię główniefast food,przeką-ski,słodkienapojegazowane,nadmiarkalorii,tłuszczuiwęglo-wodanów oraz zbytmałoruchu.Przyczyną możebyć każdyz wy-mienionych czynników.Produktyspożywczeskładają sięztłuszczu,węglowodanówibiałka.Wartośćenergetycznatłuszczuwynosi 9 kaloriinagram.Białkaiwęglowodany dająodpowiednio po 4 kalorie, a alkohol7 kalorii na gram.Zapotrzebowanie ludzi nakalorie jestzróżnicowane.Więksii bardziejaktywni fizyczniepotrzebująwięcejkaloriiniżmniejsiimniejaktywni.Zależnieodmasyciała,wickui poziomuaktyw-nościdorosla kobieta potrzebujedorosły mężczyznaśrednio1700-2000kaloriimiarędziennie,2000- 2500kalorii. Wstarze-niasięspada poziommetaboli-(:-zmu, awrazz nim zapotrzeoo-waniena kalorie.Jeśliz·wiekiempowoliprzybieramy nawadze,alenie zmieniamy naszych na-wykówtywnościżywieniowych~~~ililŁJ~Wiedza ożywieniu~iskladnikachodżywczychrozwijasięniezwy-kledynamicznie.Wmiaręnowychodkryćto,cowczoraj uznawa-no za cudowny produkt,dziśokazujesięzdrowielub nieodgrywaspośródmiećniewielkiwpływnaczyak-żadnejroli. Trzebawięc umieć wybieraćgąszcz.fizycznej,todlatego,żewię-sprzecznych informacji iprzebrnąćprzez ichłatwe,dostarczamyorganizmowicej kaloriiniżNie jest toskładają sięale nawet skromna wiedzaotym, zczegospożywcze,potrzebujewda-życia.produktystanowidobrypoczątek.nym momencie67KALORIEWIĘGLOWODA•YCHOLESTEROLWPROWADZENIEIodyDostarczającorganizmowiwięcejkaloriiniżspala-jeśliniż­Dlautrzymania dobrego zdrowia potrzebujemyróżnorodnychproduktów owlaściwejilościskładników odżywczych. ZaLczająsię cłomy,przybieramy nawadzei oclwromie,wartośćkaloryczna naszychposiłkówjestnichwarzywa i owoce o ciemnej barwie, chucieziarno, orzechyipewnabiałemięsoi ry--~--szaniżzapotrzebowanie,totracimy kilogramy.tłuszczuby,nabiał, pełneilość tłusz-Pólkilogramato mniejwięcej3500czów. Natomiastmąki,pieczywoiprodukty zwiększośćbiałejkalorii,zatem bydniowo,musimykaloriialbonej, lubspalićzrzucićpól kilograma tygo-spożycieprodukty z dodatkiem cukru,goto-obniżyćdzienneo 500fizycz-wych, pakowanychproduktyrychśrodków spożywczychoraz500kalorii podczasaktywnościzawierające duże ilościniektó-też zastosowaćoba sposoby.niż białkotłuszczówniesązdrowe.nigdynie powinni-Ponieważ tłuszczwęglowodany,zawiera wagowowięcejkaloriisięczyNie znaczy ro,śmy zjeść pączka.żewydajebrońsensowneograniczenieTłuszczspożyciatłusz­żeLeczjeślijemy je kilkaczu, ale jesttoobosieczna.bardziej syciisprawia,razy w tygodniu, nie dostarczamy organi-zmowi potrzebnychskładników odżywczych.Mamamiała rację-jeśli będziemyjeśćsłodkiedłużejczujemysięnajedzeni ..Jeśli j~steśmyciągleglodni, ale ogra-niczamyspożycie tłuszczu,mamytendencjędozwiększeniaspo-batoniki,nie zjemyobiadu.Innymislo-zawierających dużąilośćżycia węglowodanówiwrezultacie liczbakalorii w naszej dieciewy,jeślinajemysięproduktówdodane-nie ulegnie zmianie..Jednakzdrowy sposóbodżywiania,go cukru,bialejmąkiiutwardzonych duszczów, którezwykleowłaściwejilościskładni­mająmalo witamin i mineralów, ziemy mnteJproduktówboga-składniki odżywcze.kó-wodżywczych,tocoświęcej niżtylkokalorie.Możemyzadaćsobie pytanie, czy udanamkilograma tygodniowo,się stracićpółtychwabsorbując1200kalorii dzienniew postacilo-dówichipsów..Jeślinaszezapotrze-bowanie energetycznewynosi 1700kalorii dziennie, wtedy tak. Ale czyzachowamy zdrowienatakiejdiecie?-oczywiścienie.)0i;Psy·llernniaczane/'1ieszkana orzechów98KALORIE WlfiGLOWODAllY CHOLESTEROLWPROWADZElllEROLATŁUSZCZUICHOLESTEROLUzlą slawę,możewięc byćrozą.HDLwyłapujetenutraconycholesteroliprzenosi go po-Tłuszczei cholesterol majadlanas nie-nowniedowątroby.Jeślimamywe krwidużoLDL,zwiększa sięryzyko arteriosklerozyichoroby serca.Przy wysokimpoziomieHDL ryzykojestmniejsze.Na poziom cholesteroluwplywawiele czynników,międzyspodzianką, że majązasadniczeznaczeniadla utrzymania zdrowia.niezbędnychObatefunkcji.składniki pełnią całyszeregdla organizmuTluszczotacza iuuzymuje wewnętrzne,właściwejpozycjinarządywe-innymi palenie,glądaćtościaktywnośćfizycznairodzaj diety.Możeto wy-zawar-pomagaregulować temperarnręciala i apetyr.Jednaknasprzeczność,aleunikanie produktów ozmniejszaćdużejnie wszystkierodzajetłuszczusądobre.dostarczającymcholesterolu niemusijegopoziomu wnaszejCholesterol niejesttluszczemkalorii.Jestonkrwi.pochodną tłuszczu,obecnąwkażdejkomórceciala. Wykorzysty-wany jest doosłanianianerwówiwytwarzanianiektórych hormo-nów, w tym testosteronu i estrogenu. Wi1troba wytwarzacholesterol,jakiego potrzebuje naszorganizm -gramów dziennie.Lipoproteinypomocąrozprowadzającałyokoło1000 mili-wątrobygo zzakrwiobiegudo poszczególnych komórekciała.Istnieje kilka typów lipoprotein, aledwanajisrorniejsze wkon-tekściechorób sercaro LDL, czylilowc/emity lipoprotein(częstona-zywany „zlym cholesterolem")i HDL,czylihigh density lipoprotein(tzw. „dobry choleterol").LDL jest bardzoskuteczny. Wporuszaniasięw krwiobieguLDL„gubi" cholesterol,któryosadzać sięmiaręmożenaściankacharterii.Nawarstwieniecholesterolupo-arterii, stannazywanyarterioskle-woduje stwardnienieizwężenieIOli [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klobuckfatima.xlx.pl