Odnośniki
- Index
- Kinetics of solid-phase extraction and solid-phase microextr, Artykuły naukowe, SPME i HS-SPME
- Kinetyka suszenia w suszarce fluidalnej, Kinetyka suszenia - artykuły
- Kiedy kobieta czuje się mężczyzną - 06-10-1994 - rzeczpospolita, Monitoring, Artykuły, Polskojęzyczne, 1994, 10 Październik
- Kaczyński do radnych PiS - głosujcie przeciw likwidacji (23-02-2011), monitoring kandydatów [Łódź], Wybory samorządowe 2010, radni, Artykuły (media)
- Kibic Widzewa rzucił jajkiem na sesji (16-02-2011), monitoring kandydatów [Łódź], Wybory samorządowe 2010, radni, Artykuły (media)
- kinesiotaping a ciąża, Fizjoterapia, Metody specjalne w Fizjoterapii... - artykuły i nie tylko
- Kerygmat Kiko - Budapeszt 10.06.2012, Droga Neokatechumenalna, Dokumeny, wywiady, artykuły z neo itp
- Kap 02 NU, ARTYKUŁY - ELEKTRYKA, ART. GLOBENERGIA - PREZENTACJE
- Karol Wojtyła - Ukryty Blask(1), Książki i artykuły, Jan Paweł II
- Kalbarczyk, Dokumenty historyczne - Instytut pamięci Narodowej, Biuletyn - artykuły
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- nea111.keep.pl
Kakaowiec Kakaowiec, Zdrowie, Świat konsumenta - artykuły
[ Pobierz całość w formacie PDF ]ka
ka
ow
iec
MA¸O ZNANY OWOC
Kakaowiec
(Theobroma cacao)
to drzewo pochodzàce z tropika-
lnych lasów Ameryki Po∏udnio-
wej, któremu zawdzi´czamy ist-
nienie czekolady. Indianie przy-
rzàdzali z pra˝onych nasion ka-
kaowca goràcy napój zaprawiany
wanilià, który nazywali xocoatl (stàd
nazwa „czekolada”). DziÊ kakaowce
uprawia si´ g∏ównie w Afryce. Ich owoce to
niewielkie jagody, okryte grubà ∏upinà, które
kryjà s∏odki mià˝sz, a w nim kilkadziesiàt
nasion – to w∏aÊnie z tych owoców pow-
stajà takie przysmaki, jak kakao i czekola-
da. Ale najpierw owoce kakaowca muszà
przejÊç d∏ugà drog´: przez fermentacj´,
wyekstrahowanie nasion, suszenie, pra˝e-
nie, mielenie, a˝ pojawi si´ g´sta masa. Ale
to jeszcze nie koniec. Teraz kolej na
proces t∏oczenia, w wyniku któ-
rego powstaje mas∏o kakaowe.
I dopiero z niego, po odt∏u-
szczeniu i ponownym zmieleniu
otrzymuje si´ proszek – kakao. Nato-
miast by uzyskaç czekolad´, do masy
kakaowej trzeba dodaç mas∏o kaka-
owe, cukier i mleko w proszku.
Do Europy ziarna kakaowca przyje-
cha∏y z Kolumbem. W XVII w. euro-
pejska arystokracja delektowa∏a si´ na-
pojem kakaowym z cukrem, który zwa-
no „czekoladà”. DziÊ ziarna kakaowca
s∏u˝à nie tylko do wytwarzania pysznych dese-
rów, jak choçby czekolady, sosów czy po pros-
tu kakao, ale stosuje si´ je te˝ w prze-
myÊle kosmetycznym (do produkcji kre-
mów, szminek i cieni do powiek) oraz
farmaceutycznym. Wielbiciele czeko-
lady znajdà nawet perfumy z czeko-
ladowà nutà (Blue Notte Bulgari),
nie liczàc czekoladowych balsa-
mów, musów do cia∏a czy myde∏.
Sos czekoladowy
do lodów
Sk∏adniki:
100 g czekolady,
100 g Êmietany, 5 ∏y˝ek mas∏a
Sposób przyrzàdzania:
Rozdrobniç
i rozpuÊciç czekolad´. Mleko ze
Êmietanà zagotowaç i wolno mieszaç
z czekoladà. Tym wspania∏ym goràcym
sosem mo˝na ju˝ polewaç lody.
Najlepiej pasuje do waniliowych.
ÂWIAT KONSUMENTA m a r z e c 2 0 0 7
47
HIGH LIFE
ÂWIAT KONSUMENTA l u t y 2 0 0 7
48
[ Pobierz całość w formacie PDF ]