Kawa i jej pozytywny wpływ na zdrowie, Coś dla zdrowia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kawa i jej pozytywny wpływ na zdrowieKawa uznawana jest za doć kontrowersyjny element diety, z reguły mylimy o niej negatywnie. Aktualne sš spory na temat, czy kawa szkodzi, czy pomaga. Jednak pojawia się coraz więcej badań potwierdzajšcych pozytywny wpływ kawy na nasze zdrowie. Ile wiemy o kawie?Kawa a cukrzycaPrzede wszystkim umiarkowane spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Cukrzyca jest jednš z poważniejszych chorób cywilizacyjnych i zbiera coraz większe żniwo. Kawa w diecie cukrzyka uznawana jest za element hamujšcy apetyt. Badania wykazujš, że spożywanie 3 filiżanek kawy dziennie zmniejsza o 25% ryzyko zachorowania. W grę wchodzi tu zarówno kawa bezkofeinowa jak i ta z zawartociš kofeiny. Kawa ma chronić przed cukrzycš w większym stopniu kobiety niż mężczyzn. Składniki kawy odgrywajš podobno kluczowš rolę w równowadze glukozy w organizmie, a także mogš poprawić wrażliwoć na insulinę.Ochrona sercaKawa zmniejsza o 11% ryzyko niewydolnoci serca u ludzi, którzy spożywajš jš umiarkowanie, w przeciwieństwie do ludzi, którzy nie pijš jej wcale. Póki co, naukowcy nie potrafiš wyjanić, dlaczego spożycie kawy miałoby mieć wpływ na ochronę serca. Może mieć to także zwišzek z zapobieganiem cukrzycy typu II, która przyczynia się do chorób serca. Kawa może też korzystnie wpływać na cinienie krwi. Z jednej strony kawa podnosi cinienie, jednak osoby pijšce jš regularnie zwiększajš tolerancje na kofeinę, wtedy picie jej nie jest ryzykowne.Kawa a choroba ParkinsonaNajnowsze badania wykazujš, że kofeina zawarta w kawie ma niebagatelny wpływ na zapobieganie i leczenie choroby Parkinsona. Może ona zapobiegać zaburzeniom sygnałów nerwowych, będšcych przyczynš choroby Parkinsona. Osoby chore, którym podawana jest kofeina, dowiadczajš poprawę możliwoci ruchowych. Przypuszczalnie kofeina zwiększa działanie dopaminy (przekanika nerwowego) obecnej w mózgu. Nie musi oznaczać to przełomu w leczeniu, jednak może poprawić komfort życia chorym na Parkinsona. Sš powody, by sšdzić, że picie kawy zmniejsza także ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.Cenne antyoksydantyKawa ma bardzo złożony skład. Oprócz kofeiny zawiera przeciwutleniacze. Rolę tš spełniajš kwas kawowy i chlorogenowy. Przeciwutleniacze neutralizujš wolne rodniki, negatywnie wpływajšce na zdrowe komórki, a tym samym wywołujšce różne choroby. Poprawiajš także mechanizmy obronne organizmu, zapobiegajš chorobom nowotworowym i chorobie wieńcowej serca. Iloć antyoksydantów znacznie zwiększa się podczas palenia kawy.OddechJuż w wieku XIX kawa stosowana była w celu rozszerzania oskrzeli. Kofeina ułatwia oddychanie rozszerzajšc oskrzela i poprawia wydolnoć mięni oddechowych. Podawano jš chorym na astmę, a także przewlekle chorujšcym na zapalenie oskrzeli. Osoby chore na astmę, regularnie umiarkowanie pijšce kawę, rzadziej miewajš dusznoci.Dobre samopoczucieNie należy zapominać o wpływie kofeiny na nasz nastrój. Pobudza ona psychicznie, dzięki zawartoci kofeiny i alkaloidów, które zawiera. Kofeina jest wchłaniana z przewodu pokarmowego kilkanacie minut po wypiciu kawy, a najsilniej działa ok 3 godziny póniej. Kofeina wpływa na orodkowy układ nerwowy poprawiajšc procesy mylowe. Bardzo ważne jest w tym przypadku, by nie pić zbyt dużej iloci kawy, ponieważ może to wywołać efekt odwrotny, np. gonitwę myli, niepokój. Kofeina zawarta w kawie hamuje wpływ substancji, które ograniczajš pobudzenie mózgu. Stymulujšc wydzielanie dopaminy i serotoniny, kofeina wpływa pozytywnie na nastrój.Picie kawy poprawia także przemianę materii, szczególnie przemianę tłuszczów i wpływa hamujšco na apetyt, co ma niebagatelne znaczenie w utrzymaniu zgrabnej figury. Pomaga też osobom, które majš problemy trawieniem. Zwiększa także zdolnoć do długotrwałego wysiłku oraz odpornoć na zmęczenie. U sportowców kawa zapobiega zmęczeniu mięni i poprawia wydolnoć, a także zmniejsza ból mięni.Negatywna strona kawyJak wszystko, kawa także ma swoje złe strony. Szczególnie u osób wrażliwych mogš wystšpić dolegliwoci ze strony przewodu pokarmowego, z powodu zawartoci chociażby garbników. W tym przypadku problem rozwišże spożywanie specjalnej kawy o obniżonej zawartoci składników drażnišcych. Nadmierne spożywanie kawy może także sprzyjać powstawaniu osteoporozy, ze względu na nadmierne wydalanie wapnia. Przy częstym piciu kawy należy pamiętać o uzupełnianiu płynów, ponieważ wzmaga ona diurezę.Wypijajšc filiżankę kawy, pozbywamy się z organizmu ponad szklanki wody. Wraz z wodš usuwamy z organizmu cenne składniki, czyli sole mineralne i elektrolity, których niedobory mogš prowadzić do uczucia zmęczenia, zespołu suchego oka, matowej skóry i bezsennoci. Kawa nie zalecana jest także dla osób chorujšcych na nadkwasotę, ponieważ pobudza wydzielanie kwasów żołšdkowych. [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klobuckfatima.xlx.pl